The Nordic Pavillion

The Collectors // Curated by Elmgreen & Dragset // 53rd Venice Biennale of Art

The intervention in the Nordic Pavilion employed existing characteristics of Sverre Fehn’s original design, including the travertine tiles and red oak finishes. The interior architecture was designed to resemble the modernism of the Case Study Houses. Using not walls and vertical obstructions, but vacillating terraces instead, diverse programmatic spaces were created.

The narrative behind the exhibition was that the pavilion was the abandoned home of the deceased bachelor, Mr. B. Similar to the Danish Pavilion, the artworks were exhibited through the various domestic backdrops.

The steppes that formed the bedroom and study also descended to create a sunken living room with a suspended chimney-- a modernist fireplace. The surfaces that enclosed the bathroom were designed to mimic the wood and glass of the pavilion’s existing doors.